Инфо  

Галерии

Активности на СЗПМ
Меѓународна соработка
Награди и признанија
Јубилеи

Пензионерките се натпреваруваа во правење зелник под вршник

31.8.2019 Во рамките на Програмата за одбележување на 35 годишнината од формирањето на ЗП Валандово, а по предлог на Комисијата за Културно – забавен живот, Извршниот одбор на ЗП Валандово одлучи да ја реализира манифестацијата „Месење и сукање на традиционални старински баници и печење под вршник“ заедно со локалната самоуправа

Изложба „Митско - библиски асоцијации“

31.8.2019 Во просториите на Куќата на Робевци во Охрид, на 7 јуни 2019 година, беше отворена изложба на уметнички фотографии од Анастас Ќушкоски член на ЗП Вевчани на тема „Митско - библиски асоцијации“ за кои зборуваше писателот Славе Ѓорго Димоски

Свечено одбележан големиот македонски празник ,,Илинден“

5.8.2019 Во рамките на овогодишното чествување на големиот Македонски празник ,,Илинден“ свое учество имаше и Здружението на пензионерите од Крушево, претставувано од мешовитата пејачко-играорна група

Пензионерите преку меморандум до плодна соработка со Општината

31.7.2019 Со него се предвидува Општина Битола и ЗП Битола да соработуваат во изнаоѓање можност за користење на слободните простории во месните заедници во градот и поранешните задружни домови во руралните средини за активности на клубовите на пензионерите

„СЕСТРА КАСИЈАНА“

31.7.2019 Во издание на книгоиздавачката куќа ,,МАТИЦА“- Скопје, неодамна од печат излезе најновиот роман ,,СЕСТРА КАСИЈАНА“ од најшиот високотиражен македонски писател Добре Тодоровски

Грижата за пензионерскиот стандард основна цел и задача

12.7.2019 Своето право на старосна пензија го остварив на први јули минатата година, а како што е познато кон крајот на истата година во ЗП Куманово беа организирани и се спроведуваа изборни активности

Берберница по мерка на муштериите

6.6.2019 Берберот Реџеп полуматурантите од ООУ „Гоце Делчев“ од своето село Подгорци ги потстрижува и уредува бесплатно кога се фотографираат за табло, a старите изнемоштени лица ги стриже и бричи дома и не им наплаќа!

Соработка ќе се потпира на мотивација, креативност и критички осврт кон работата

14.5.2019 На 12 април 2019 година се одржа конститутивната седница на Извршниот одбор на СЗПМ во новиот состав

Размена на книги помеѓу пензионери и книжевни муабети

9.5.2019 Убав несекојдневен настан се случи на 6 април 2019 година. Се одржа пензионерскиот книжевен настан во периодот од 18 до 20 часот во „Метрополис“ барот во Струга

Министерката Царовска и градоначалникот Анастасов во посета на пензионерите

8.4.2019 На 4-ти април годинава, Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, во придружба на градоначалникот на општина Пробиштип Драган Анастасов беа во посета на пензионерите членови на ЗП Пробиштип

Усогласување на пензиите од 1 јануари 2019 година

2.4.2019 Согласно со законските прописи од областа на пензиското и инвалидското осигурување, а со цел зачувување на материјалната и социјалната сигурност на корисниците на пензија се врши редовно усогласување на пензиите

Пеачката група „Лоза“ сними ЦД со 16 родокрајни песни

2.4.2019 Пеачката група „Лоза“ која работи во рамките на ЗП Кавадарци, својата активност ја круниса со издавање на албум насловен како ,,На гости во Кавадарци“

Хуманитарката Јесика Готенбос од Холандија – голем пријател на нашата земја

28.3.2019 Јесика Готенбос е од градот Хорн Холандија кој е одалечен само 40 километри од Амстердам. Таа е член на хуманитарната организација „Помош за Македонија“ во нејзиниот град

Долгогодишната соработка и пријателство со Словенија се интензивира

14.3.2019 На 13 март 2019 година делегација на Фестивалот за трета животна доба во Љубљана (ФТЖД) во состав: Марјан Шифтар и Андреј Јус, потпредседатели на Програмскиот совет на ФТЖД, Јанез Левец, Тихомир Ковачич и Мелита Ремшкар директори во „ПРОЕВЕНТ“ и Вања Ситар програмски раководител во ФТЖД, во посета на Сојузот на здруженија на пензионери на Македонија

Потпишан Меморандум за соработка со Сојузот на пензионерите од Република Косово

4.3.2019 Делегација на Сојузот на здруженијата на пензионерите и инвалиди на трудот на Република Косово на 28 февруари 2019 година оствари официјална посета на Сојузот на зруженија на пензионери на Македонија

Пензиите продолжуваат да растат и навремено да се исплаќаат

19.2.2019 Ние сме социјална држава којашто подеднакво се грижи за сите граѓани и тоа е дефинирано во Уставот. Нам како Министерство за труд и социјална политика и како Влада од суштинско значење ни е унапредувањето на социјалната сигурност и пристапот до социјалните и другите права загарантирани во Законот.

Потпишан Меморандум за соработка со Општината Аеродром

18.2.2019 Во просториите на Здружението на пензионерите „Солидарност-Аеродром“ Скопје, претседателот Димитрија Богатиноски и градоначалникот на Општина Аеродром, Златко Марин на 6.2.2019 година, потпишаа Меморандум за соработка

Нов дом за пензионери во Неготино

20.1.2019 На 12 декември 2018 година беше пуштен во употреба нов дом за пензионери во Неготино

Рeзултaтитe пoттик зa нoви aктивнoсти вo 2019 гoдинa

23.12.2018 Сoбрaниeтo нa Сojузoт нa здружeниjaта нa пeнзиoнeрите нa Maкeдoниja нa 18 дeкeмври 2018 година ја oдржa 8. седница сo кoja раководеше претседателот нa Собранието на СЗПM Бесник Поцеста

Сите мои активности се во интерес на пензионерите

22.12.2018 Во моментов моето  внимание е насочено  во подготовка на конечниот текст на  Предлогот на Законот за пензионерско организирање по кој се спроведе јавна расправа во здруженијата на пензионерите, членки на сите четири  сојузи
следни 20 записи >>
Страници на здруженија
 
  copyright © SZPM | изработено од Medium 3